Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
close

Q & A vragen over een waterbed

De 50 meest gestelde vragen over een waterbed

Wat zijn de voordelen van zwevend slapen?  Welke verschillende types en maten, enz..  Deze lijst biedt zeker een antwoord op al uw vragen.

1. Wat zijn de voordelen van zwevend slapen?

De fenomenale groei van de waterbeddenmarkt werd vooral veroorzaakt door 5 expliciete voordelen die het slapen op water biedt : een volledige lichaamsondersteuning, een aangenaam comfort zonder drukpunten, een ontspannende warmte, een hygiënisch slaapoppervlak en een lange levensduur. Al deze punten worden in verschillende van de volgende vragen besproken. Het feit dat in de laatste 20 jaar meer dan 60 miljoen waterbedden werden verkocht en dat er nu meer dan 100 miljoen mensen op een waterbed slapen, bewijst dat deze argumenten de consument steeds meer bevallen.

2. Wie vond het waterbed uit ?

De oudste rapportering van het gebruik van waterbedden, dateert van meer dan 3000 jaar geleden. In die tijd sliepen de Perzen op in de zon opgewarmde waterzakken van geitenleer. De eerste verdere ontwikkeling gebeurde in 1851, toen de Britse arts Dr. William Hooper de voordelen van het drukloze waterbedoppervlak erkende en ze inzette bij de behandeling van bepaalde medische problemen. Hij ontwierp en patenteerde een eenvoudige watermatras uit rubber. Laat in de jaren zestig verfijnde de Amerikaan Charles Hall dit concept en schiep door het gebruik van moderne materialen en productietechnieken de PVC watermatras zoals we ze nu kennen.

Charles Hall, Dr. Cooper en al hun voorgangers gebruikten allen water, de meest natuurlijke stof, als ondersteuning voor ons lichaam. Het water werkt als een anti-zwaartekracht apparaat. In die toestand van verminderde druk en schijnbare gewichtloosheid kan ons lichaam zich dieper ontspannen. Zo kunnen we door een diepere slaap de verjongende werking van onze nachtrust versterken. Dat is in een notendop waar het bij zwevend slapen op een waterbed om gaat.

3. Welke verschillende types waterbedden zijn er ?

In essentie zijn er 3 types van waterbedden. Hard-side waterbedden, Soft-side waterbedden en tube-watermatrassen.

Het hard-side waterbed is de originele vorm. Bij dit intussen verouderde ontwerp rust de watermatras direct in een sterke houten omranding, die zijdelingse steun levert. Het geheel rust op een bodemplaat, die ondersteund wordt door een sokkel en gewichtsverdelers. Tussen de matras en de omranding bevindt zich een veiligheidsvoering, die het water bij een eventueel lek opvangt.

De moderne variant van het waterbed wordt Soft-side genoemd. Bij dit type waterbed wordt de watermatras zijdelings door een schuimomranding gesteund. Bij de modernste waterbedden in deze schuimrand verdeeld in een onderste, vaste schuimrand en een bovenste meebewegende schuimrail. De steun van deze schuimrand zorgt ervoor dat een Soft-side waterbed op zichzelf kan staan of kan ingebouwd worden in een bestaande bedomranding. Dit laatste geldt vooral voor de Soft-side waterbedden met een gedeelde schuimrand.

De tube-watermatras is eigenlijk geen waterbed maar een dunne waterlaag die boven op een schuimmatras gelegd wordt. Omdat deze dunne waterlaag veel minder weegt kan ze meestal zonder extra steun op een gewoon bed gelegd worden. Veel van de voordelen van een waterbed gaan echter verloren.

4. Zijn er verschillende types watermatrassen?

Jazeker. Het verschil zit in het oppervlak en de vulling van de watermatras. De originele waterbedden waren gemaakt van een gladde PVC folie waarin zich enkel water bevond. Deze matrassen worden ongestabiliseerd of free-flow genoemd. Om het nabewegen van een watermatras te dempen worden nu verschillende methodes gebruikt. Door het gebruik van cilinders, compartimenten, fibermatten of Zen-materie kunnen watermatrassen in verschillende stabilisatieniveaus gemaakt worden. Welk stabilisatieniveau u kiest hangt af van uw persoonlijke voorkeur. Belangrijk is erop te letten dat de stabilisatie het pure gevoel van slapen op water niet beïnvloedt.

Verder is er een onderscheid tussen ééndelige (uno) en tweedelige (dual) watermatrassen. Uw handelaar zal u zeker uitleggen welk type het meest voor u geschikt is.

5. In welke maten bestaan waterbedden ?

De meeste merken waterbedden bieden hun producten aan in een aantal standaardmaten die overeenkomen met de gangbare matrasmaten. Voor hard-side waterbedden gelden over het algemeen amerikaanse maten. Weet dat bij een softside waterbed niet op de schuimranden wordt geslapen. Dit wil zeggen dat het ligoppervlak de maat heeft van een gewone matras en dat men daar de dikte van de schuimstofboorden moet bijtellen, waardoor het bed 20 cm breder en 20 cm langer is dan een droog bed.

6. Welke bedomrandingen kunnen gebruikt worden?

Een modern Soft-side waterbed kan in elke bedomranding ingebouwd worden en ziet er dan net zo uit als een gewone matras. Het gebruiksgemak van een ingebouwd waterbed is het grootst bij Soft-side waterbedden met een gedeelde schuimrand. Een softside waterbed kan ook uitgevoerd worden in een boxspring-look. Hard-side watermatrassen hebben een sterk houten kader nodig om de watermatras zijdelings te steunen. Hiervoor worden meestal speciaal ontworpen bedomrandingen gebruikt.

7. Is een waterbed goed voor mijn rug ?

Een waterbed ondersteunt uw rug op de best mogelijke manier. Wanneer u op een watermatras ligt, verplaatst het water zich zodat het precies uw lichaamsvorm aanneemt. Het bed zakt niet door, maar past zich precies en ogenblikkelijk aan uw lichaam aan, welk gewicht u ook heeft. Deze eigenschappen, gecombineerd met de sterk verlaagde druk op het oppervlak en de weldoende warmte, zorgen voor een ideale ondersteuning van uw rug.

8. Zijn er medische voordelen aan een waterbed?

Er zijn er zelfs meerdere. Het waterbed werd, voordat het een commercieel succes op de consumentenmarkt werd, immers reeds in de medische wereld gebruikt. Men ontdekte dat de toestand van schijnbare gewichtsloosheid in belangrijke mate hielp bij het voorkomen en genezen van doorligwonden en bij de behandeling van zware brandwonden. De zachte, gelijkmatige ondersteuning en de warmte van een waterbed zijn ook voordelig voor artritis- en rheumalijders en tegen bepaalde rugklachten. Verder worden waterbedden uitgebreid ingezet bij de verzorging van premature baby's en zijn ze een grote hulp voor zwangere vrouwen. Omdat zich in de gesloten watermatras geen stof of bacteriën kunnen nestelen en omdat een watermatras eenvoudig gereinigd kan worden, vindt ze ook haar toepassing bij de behandeling van allergieën en astma. Tenslotte werd bewezen dat men op een waterbed sneller inslaapt en een diepere slaap bereikt. Een goede ononderbroken nachtrust wordt algemeen als een van de beste medicijnen beschouwd. De ondersteuning, het comfort en de warmte dragen alle bij tot een betere gezondheid en een meer ontspannen houding.

9. Moet ik niet op een hard bed slapen?

De slechtste ondergrond om op te slapen, is een zacht, doorgezakt bed. Daarom werd enkele decennia geleden de hardere matras gepromoot. Deze biedt een betere ondersteuning dan de doorzakkende bedden van vroeger, maar het harde contactoppervlak dwingt uw rug nog steeds in een onnatuurlijke houding en creëert onaangename drukpunten. Daarom evolueerden de betere beddingmerken steeds meer naar zeer aanpasbare slaapsystemen. De doorbraak van de meeverende lattenbodems kadert in deze evolutie. Het slaapsysteem dat de beste aanpassing aan uw lichaam biedt, is echter de watermatras. Een watermatras is geen 'zachte' matras, maar daarentegen een perfect ondersteunend slaapsysteem. Slapen op een harde matras is totaal voorbij gestreefd en wordt door steeds minder kenners aangeraden.

10. Zal ik mijn partner niet wakker maken wanneer ik uit mijn bed stap?

Dat is zeer onwaarschijnlijk, tenzij u letterlijk in bed duikt. Maar dan zou u ook op een traditionele matras uw partner wakker maken. Hoe sterker uw waterbed gestabiliseerd is, hoe minder het uw bewegingen verder leidt. In een goed gestabiliseerd waterbed zullen uw bewegingen slechts een lichte en korte deining veroorzaken, die in het algemeen niet als storend wordt ervaren. Een waterbed met 2 aparte matrassen maakt het onmogelijk om het in- en uitstappen van de partner te voelen.

11. Word ik niet zeeziek?

Wij hebben nog nooit gehoord van iemand die dit probleem ondervond. Een waterbed beweegt immers alleen als u beweegt en deze beweging wordt ogenblikkelijk gedempt door de stabilisatie. Houd ook rekening met het feit dat u, door de verminderde druk, veel minder draait en woelt op een waterbed.

12. Hoelang gaat een waterbed mee ?

In laboratoriumcondities werden watermatrassen getest voor een equivalent van 40 jaar en vele van de allereerste waterbedden worden nog steeds elke dag gebruikt. De meeste waterbedfabrikanten garanderen een minimum levensduur van 5 jaar. De werkelijke levensduur is veel groter en hangt sterk samen met de zorg die aan het slaapsysteem besteed wordt. De levensduur van een watermatras is natuurlijk afhankelijk van de gebruikte vinylsoort en de kwaliteit van de lasnaden. Verder zijn ook de schuimranden aan slijtage onderhevig. U kiest daarom best voor een systeem waarbij deze randen later eventueel apart vervangen kunnen worden. Omdat het vinyl van een watermatras aan een constant verouderingsproces is onderworpen ( ook indien het niet gebruikt wordt ), is het belangrijk een waterbed te kiezen dat pas geproduceerd wordt na uw bestelling en niet reeds jaren in een opslagplaats lag.

Tenslotte is het belangrijk dat het ondersteunende element in een watermatras het water zelf is. Water is niet onderhevig aan slijtage. Het comfort en de ondersteunende eigenschappen van een watermatras veranderen dus niet doorheen de jaren, in tegenstelling tot de eigenschappen van een traditionele matras.

13. Welke garantie krijg ik en wat betekent die?

De garantiebepalingen variëren sterk van merk tot merk, maar de garantieduur is 5 tot 10 jaar. Wat allemaal in de garantie inbegrepen is, wordt uitgelegd in uw garantiebewijs. De grootste zekerheid heeft u bij die merken waarbij zo weinig mogelijk verkoopsorganisaties tussen u en de werkelijke fabrikant bestaan. Fabrikanten uit Europa zijn hierbij aan de strengste normen onderworpen. Eis een duidelijk garantiebewijs en een handleiding in uw eigen taal.

14. Zal een waterbed mijn seksleven verbeteren of verslechteren?

Eigenlijk is er geen enkel verschil, tenzij het feit dat het comfortabele en ondersteunende oppervlak bijdraagt tot uw gevoel van welbehagen.

15. Maken waterbedden geluid?

Neen. Zodra bij de installatie de lucht uit de watermatras verwijderd is, maakt een waterbed geen geluid meer. Door de zeer stabiele opbouw van een waterbed, dat door het watervolume stevig op zijn plaats gehouden wordt, is men ook van het vervelende piepen van de bedconstructie verlost.

16. Is het in- en uitstappen gemakkelijk in een waterbed ?

Dit is sterk afhankelijk van het type waterbed. Bij een Soft-side waterbed met een zachte schuimrand is er geen enkel probleem. Bij een hard-side waterbed, waar de rand uit een houten constructie bestaat, heeft u iets meer oefening nodig. Waterbedden met een extra bekkenondersteuning vergemakkelijken het uitstappen over het algemeen nog een beetje.

17. Kan ik in een waterbed ontbijten ?

Geen enkel probleem. (als iemand zo lief is het u te brengen)

18. Kan men comfortabel zitten in een waterbed ?

Ja, zeer comfortabel zelfs. Een goed waterbed zal zich immers ook in zithouding volledig aan uw lichaam aanpassen. Uw benen worden door hun kleiner gewicht automatisch een beetje opgeheven en in tegenstelling tot verstelbare lattenbodems past de matrasoppervlakte zich precies aan uw lichaamsmaten aan. Hierbij behoudt men toch één doorlopend matrasoppervlak, ook als één van de partners zit en de andere ligt.

19. Wat is het gewicht van een waterbed?

Het gewicht van een waterbed hangt af van het type. Een waterbed zal maximaal 210 kg/m2 wegen omdat het een standaard watermatras 21 cm hoog is. Afhankelijk van de breedte en vorm van de afwerking zal dit gewicht kleiner zijn.

20. Zal mijn waterbed niet door de vloer zakken?

Wij kennen geen enkel geval waarbij een waterbed door een vloer gezakt is, of deze door zijn gewicht beschadigd heeft. Het gewicht van een waterbed vormt ook geen enkel probleem. Het is immers zeer gelijkmatig verdeeld, zodat het een gespreide belasting uitoefent. Een klassiek bed, dat op vier kleine poten steunt, maakt veel meer kans om uw vloer te beschadigen.

Zelfs bij de zwaarste hard-side waterbedden zijn er nooit problemen in die richting geweest. Een gevuld waterbed weegt trouwens minder per vierkante meter dan een boekenkast of een gevulde koelkast.

21. Kan mijn waterbed openbarsten?

Neen. Een waterbed is immers een drukloos systeem. Zelfs indien u met de vulstop open op uw waterbed gaat zitten, komt er geen water uit. Daarom zal in het uitzonderlijke geval van een doorprikking van uw watermatras, het water ook slechts heel langzaam tussen uw matras en de veiligheidsvoering druppelen.

22. Kan mijn waterbed lekken ?

De kans daarop is zeer klein, zeker indien u voor een europees merkproduct kiest. De huidige productiemethodes garanderen immers stevige lasnaden en de meeste waterbedden hebben verstevigde hoeken. Alle waterbedden zijn voorzien van een veiligheidshoes (liner), die er bij een eventueel lek voor zorgt dat er geen water uit uw bed kan lopen. Bovendien werkt Profine waterbedden op de exellent- en 2 sleep reeksen voor hun matrassen met Mesamoll2 vinyl van Bayer. Deze vinyl bevat weekmakers die de matras langer soepel houden.

23. Kunnen mijn huisdieren mijn waterbed beschadigen?

Dat is zeer onwaarschijnlijk. De cover of tijk die elke watermatras omhult, beschermt immers tegen scherpe klauwen of tanden. De kans bestaat wel dat uw huisdieren even graag in uw waterbed gaan liggen als u. Maar wie kan hen daar ongelijk geven ?

24. Zal mijn waterbed doorzakken als men er op springt?

Neen, in tegenstelling tot conventionele matrassen verslijt een watermatras niet door constante of extra belasting. Het ondersteunende element in een waterbed is immers het water zelf en dat behoudt zijn eigenschappen eeuwig. Uw waterbed verdraagt daarom niet alleen zeer hoge belastingen, het behoudt ook gedurende zijn hele leven 100% van zijn comfort en veerkracht.

25. Kan een brandende sigaret mijn watermatras beschadigen?

Ja. Zoals elke stof zal allereerst de cover beschadigd worden door een brandende sigaret. De watermatras zelf zal waarschijnlijk slechts zeer oppervlakkig geschroeid worden. Het water onder het matrasoppervlak verdeelt de hitte immers onmiddellijk, zodat er geen hoge temperaturen ontstaan in het vinyl. Het vinyl van een gevulde watermatras kan normalerwijze niet doorboord worden met een sigaret. Indien u door onvoorzichtigheid een schroeiplek op uw waterbed zou veroorzaakt hebben, volstaat het aanbrengen van een reparatie-klever om de normale levensduur van uw waterbed te behouden. Roken in bed blijft natuurlijk ook in een waterbed ongezond en gevaarlijk.

26. Kan mijn waterbed doorprikt worden?

Ja, maar het is zeer onwaarschijnlijk. Scherpe voorwerpen die per ongeluk in uw bed verzeild raken, moeten immers eerst door de dikke cover steken voordat ze uw watermatras kunnen doorprikken. Bij normaal gebruik van uw waterbed komt dit vrijwel nooit voor.

27. Kan ik een eventueel lekje zelf repareren?

Het repareren van een lekje in een watermatras is zeer eenvoudig. Omdat een doorprikking van een watermatras normaal aan de bovenzijde gebeurt zal er heel weinig water uitlopen en kan men ze repareren zonder de matras te moeten ledigen. Hiervoor wordt een reparatiesetje gebruikt dat bij de meeste waterbedden wordt meegeleverd. Eens dat men een reparatieklevertje heeft aangebracht, is de watermatras weer zo goed als nieuw. Een goed gerepareerd lek beïnvloedt de levensduur van uw watermatras niet.

28. Kan een waterbed ingebouwd worden in een bestaand frame?

Een soft-side waterbed kan in principe in elk bestaand bedframe ingebouwd worden. Het waterbed wordt in zijn geheel, met zijn eigen ondersteuning, binnen in het bedframe geplaatst of u kan enkel uw hoofdbord behouden. Een waterbed is een volledig op zich staande constructie, dus zijsponden en voetenbord zijn overbodig.

29. Hoe wordt mijn waterbed geïnstalleerd ?

Een waterbed wordt best door een vakman geplaatst. Op die manier bent u zeker dat het juist geplaatst is en dat het watervolume perfect aan u is aangepast. Het plaatsen van een waterbed neemt meestal 3 tot 4 uur in beslag, waarvan de meeste tijd gaat naar het vullen van de matras met water. De duur van de opbouw zal dus afhangen van het waterdebiet waarover u in uw woning kan beschikken.

30. Bevatten de kunststoffen van een waterbed geen schadelijke stoffen?

Onze Profine watermatrassen worden vervaardigd met Mesamoll2 weekmaker van Bayer. Deze weekmaker is goedgekeurd voor verpakkingen van voedingsstoffen en medische artikelen, zoals bloedzakjes, dus nee.

31. Wat voor water wordt er gebruikt in een waterbed?

Gewoon leidingwater.

32. Hoe vaak moet ik het water verversen?

Het water in een watermatras moet enkel vervangen worden wanneer u verhuist. Tegen de vorming van algen en bacteriën in uw watermatras wordt er regelmatig een conditioner toegevoegd.

33. Hoe moet ik mijn waterbed onderhouden?

De conditioner die regelmatig wordt toegevoegd, houdt het water van uw watermatras fris. Daarnaast kan u met een speciale vinylcleaner het oppervlak van uw matras reinigen. Verder kunnen de meeste covers gewassen of gereinigd worden. Hoe de cover gereinigd wordt, hangt van de specifieke wasvoorschriften af. Dit alles maakt van een waterbed een perfect hygiënisch slaapsysteem. Bij regelmatig onderhoud kunnen er zich immers geen ophopingen van huidschilfers, lichaamszouten, huismijten, bacteriën en schimmels vormen, zoals in iedere traditionele matras. Zeker allergielijders hebben hierbij baat.

34. Is een waterbed gemakkelijk te verhuizen?

Indien u uw waterbed wenst te verhuizen, dan moet de matras vacuüm getrokken worden met een speciale waterbedpomp. Deze zorgt er voor dat alle water correct uit de matras wordt gehaald, zonder manipulaties van de matras, waardoor uw stabilisatiesysteem niet beschadigd wordt. U hebt bij ons de mogelijkheid om deze pomp te huren of uw waterbed te laten verhuizen door onze techniekers. Neem contact met ons op voor al uw vragen ivm de verhuis van uw waterbed.

35. Kan men een waterbed steviger maken door het meer te vullen ?

Neen. Ieder waterbed heeft zijn ideale watervolume, dat bepaald wordt door de matrashoogte, de matrasvorm en het gewicht van de gebruikers. Hoe stevig een waterbed aanvoelt hangt meer af van de gebruikte stabilisatie en de eventuele extra bekkenondersteuning in de watermatras. De meeste merken bieden verschillende stabilisatie-graden aan waaruit u kunt kiezen wat u het meest bevalt.

36. Behouden de shuimranden van een softside waterbed hun vorm?

De nieuwste waterbedden, waarbij in de constructie van de zijranden gebruik gemaakt wordt van onvervormbare kunststofprofielen, garanderen de vormvastheid van het waterbed. Bij deze bedden kan ook de bovenste schuimrand apart vervangen worden, zelfs zonder de watermatras te ledigen. Hoogwaardige merken bieden naast garantie op de watermatras ook een garantie op de schuimdelen.

37. Zweet ik meer op een waterbed ?

Neen. Het verwarmingselement van een waterbed stelt u in staat de temperatuur precies in te stellen zoals u dat graag wil. De meeste waterbedgebruikers prefereren een temperatuur tussen de 27°C en de 30°C. Doordat in een waterbed de warmte van onder komt, zal er zich ook geen condensatievocht in de kern van de matras vormen, zoals bij een traditionele matras. Een kwartiertje luchten volstaat om het geabsorbeerde vocht uit de cover te laten verdampen. Zet uw thermostaat echter nooit lager dan 26°C, dan kan u beginnen zweten door onderkoeling.

38. Worden waterbedden verwarmd ?

Een waterbed wordt steeds verwarmd door een speciaal daarvoor ontworpen verwarmingselement. Normaal wordt de watertemperatuur ingesteld op uw huidtemperatuur, die rond de 28°C ligt. Goede verwarmingselementen laten echter een precieze instelling van de temperatuur toe, zodat u die steeds naar uw wensen kan aanpassen. De aangename warmte is een van de meest gewaardeerde eigenschappen van het waterbed.

39. Hoe werkt de verwarming en is ze veilig?

Een waterbedverwarming bestaat uit een verwarmingsmat en een regelbare thermostaat. De verwarmingsmat wordt onder de watermatras geplaatst en is verbonden met de thermostaat die zich buiten het bed bevindt. Goede verwarmingselementen hebben een warmtevoeler die in het element zelf is ingebouwd en zijn elektronisch beveiligd. De meeste verwarmingselementen werden door de verschillende Europese keuringsinstituten (VDE, TÜV, KEMA, BENOR...) getest en zijn zeer veilig indien ze volgens de richtlijnen van de fabrikant worden gebruikt.

40. Hoeveel kost de verwarming van een waterbed?

Een soft-side waterbed is door zijn schuimranden, zijn cover en zijn gesloten sokkel een goed geïsoleerd systeem. Het elektriciteitsverbruik ligt gemiddeld dan ook slechts rond de 1 KWh per dag. De juiste hoeveelheid wordt bepaald door de maat van het bed, de temperatuur van de slaapkamer, de isolatiewaarde van uw dekbed etc.

41. Mag ik 's zomers de verwarming uitschakelen?

Neen. Zelfs de kamertemperatuur in de zomer is meestal niet voldoende om het water in uw waterbed op temperatuur te houden. Uw waterbedverwarming zal 's zomers echter slechts zeer sporadisch actief zijn en dus ook veel minder verbruiken. Door de temperatuur enkele graden lager in te stellen, is een waterbed tijdens warme nachten trouwens aangenaam koel. Een watertemperatuur van 26°C is echter het minimum.

42. En wat bij een elektriciteitspanne?

Door zijn natuurlijke isolatie en de hoge soortelijke warmte van het water koelt een waterbed slechts zeer langzaam af. Een stroomonderbreking van een paar uren vormt daarom geen enkel probleem.

43. Zijn waterbedden geschikt voor kinderen?

Speciaal tijdens de groei-jaren is een goede ondersteuning van de rug zeer belangrijk. In deze periode neemt het lichaam immers de vorm aan die later slecht met veel moeite te corrigeren is. Daarom is een waterbed het ideale slaapsysteem voor de opgroeiende jeugd. Bij kleine kinderen werd bewezen dat ze sneller inslapen, langer ononderbroken doorslapen en over het algemeen rustiger zijn wanneer ze op een waterbed slapen.

44. Wat is in de prijs van een waterbed inbegrepen?

Wanneer u en waterbed koopt, koopt u een volledige, op zich staande constructie. De hoes, de verwarming(en), de matras en de constructie zijn inbegrepen.

45. Heeft een waterbed nadelen?

Het enige nadeel van een waterbed is dat u het niet zo eenvoudig kan verplaatsen als een traditioneel bed en dat u enkele uren meer moet tellen om het te verhuizen.

46. Moet ik een speciale verzekering afsluiten?

De meeste verzekeringen voorzien het waterbed in dezelfde categorie als elektrische apparaten die gebruik maken van water, zoals wasmachines en vaatwassers. Een extra verzekering is dan ook niet nodig. Voor specifieke vragen hierover contacteert u best uw verzekeringsmaatschappij.

47. Wie koopt een waterbed?

Nu het waterbed steeds meer ingeburgerd is als een gezond en comfortabel slaapsysteem vindt men "waterslapers" in alle lagen van de bevolking. Jong en oud, dik en dun, topsporters en levensgenieters: iedereen heeft intussen de weg naar het waterbed gevonden. Voor velen gaven één of twee van de specifieke voordelen van een waterbed de doorslag, anderen kozen voor dit slaapsysteem omdat ze het leerden kennen door vrienden of kennissen. Zowel de mensen die gezond willen blijven als zij die bepaalde kwalen willen verlichten kiezen voor een waterbed om hun leven aangenamer te maken. Een goede nachtrust is immers een voorwaarde om ook overdag topfit te zijn.

48. Hoe komt het dat er zoveel over waterbedden wordt gesproken?

Een groot gedeelte van de populariteit van het waterbed is te danken aan de mond-aan-mond-reclame die "waterslapers" verspreiden over hun nieuwe slaapsysteem. Vele mensen bezoeken dan ook een waterbedhandelaar op aanbeveling van kennissen. In Duitsland, Nederland en België slapen intussen reeds tussen de 5 en 10 procent van de inwoners ( afhankelijk van de regio ) in een waterbed. In de Scandinavische landen en in de V.S. ligt dit percentage nog veel hoger.

49. Kan ik een waterbed uitproberen ?

Sommige handelaars bieden een periode van proefslapen aan. De juiste regeling en eventuele kosten van dit aanbod verschillen sterk afhankelijk van de regio, het merk en de individuele handelaar.

50. Slaapt u op een waterbed?

Dit is een vraag die men steeds meer hoort. Statistieken wijzen uit dat tevreden waterbedslapers al snel 5 tot 6 mensen in hun vriendenkring overtuigen van de voordelen van hun slaapsysteem. Opvallend is ook dat veel waterbedhandelaars reeds vroeger op een waterbed sliepen en uit overtuiging van de voordelen van het slaapsysteem hun geld investeerden in een eigen zaak.